Billigaste utefärgen - linoljefärg!

(null)

Vissa saker är billigare när en renoverar giftfritt. En sådan sak är linoljefärg, som är billigare per målad kvm än någon konventionell målarfärg.

Att måla med linoljefärg är fantastisk, men det kräver vissa kunskaper.

- Utomhus målas den under alla månader utan r. Dvs maj-augusti.
- Måla tunt, tunt, tunt! Det kan inte bli för tunt. Ju tunnare desto mer hållbart.
- Akta alla trasor och papper eller liknande som det kommer färg på! Det behöver eldas upp direkt eller tvättas. Annars kan de självantända.
- Det är längre torktid, men brukar vara övermålningsbar efter en vecka utomhus.
(null)

(null)

Jag tycker bäst om Allbäcks linoljefärg. Deras linolja har hög kvalité och därför behöver den inte spädas med terpentin.

 Det finns andra märken som ska spädas med terpentin, men det är inte nödvändigt om man målar tillräckligt tunt. Dock är det enormt svårt att lyckas med! Då är tipset är att späda det med linolja. Men tänk på att om färgen ska spädas tyder det på att kvaliten är sämre.

Vårt orangeriet har vi byggt av lecablock, gammal stenmur, begagnade fönster, trästomme och uv-tak. 
(null)

(null)

Om ekonomin hade tillåt (och vi inte hade haft småbarn) hade vi kört på glastak. Tänker att det får blir i framtiden. En annan giftfri lösning är att använda tegel, det är ju ofta de på riktiga orangeri, men det beror på om man vill ha sol eller inte. 

Oavsett är vi väldigt nöjda! Skönt att ha ett krypin under blåsiga dagar, här kan vi räkna varma vindstilla dagar på ena handens fingrar... 
(null)

(null)

Kommentera här: