Giftfritt kök

Vi är på de sista renoveringstagen ute i vår länga. Efter fyra år av byggande, graviditet, föräldraledighet, heltidsarbete,två manus och två teateruppsättningar verkar vi kunna flytta ut inom en månad!

Därute kommer vi tills vidare troligen återanvända vårt gamla kök från boningshuset. I framtiden hoppas jag att det kan uppdateras till något giftfritt. Docl har tankarna börjat snurra på hur vi gör inne i huset!
 
För att få ett giftfritt kök behöver det vara massivt. Då slipper en undan en massa läbbiga kemikalier. Dessutom är det ett kök som håller länge,  vilket passar oss. Måla det med linoljefärg sen är du hemma med giftfriheten så långt det går idag!
 
 
I närheten av oss finns det ett snickeri där du kan beställa vad som helst. Inga frågor är för svåra för dom, och de hjälper vad de kan!
 
 
Det finns fina utställningskök att känna och klämma på, så ljuvligt! Funderar dock på hur ett snyggt och välplanerat kök ska se ut. Vad vill du inte vara utan i ditt kök?

Vi planerar inget jättekök, utan ett effektivt kök. För det spelar ju roll hur vi använder köket när vi väljer dess funktioner. Ofta är normen att ett stort kök är ett ttre kök, vilket jag nog mest tycker ger bekymmer och gör det svårarbetat. 

I planeringen har jag också ett byggnadsvårdande perspektiv. Jag vill inte bryta alltför mycket mot husets själ. Som det ser ut nu kommer det att hamna i salen. Tidigare var det innanför entrén,  nuvarande är i ena änden av huset. Tidigare generationer verkar ha flyttat runt allt sådant lite hursom. I min morfars barndomhem är köket minimaliskt, och ofta i gamla storkök på slott också. Det säger mer om hur en får se möjligheterna i den ytan en har i stället.
 
 
Vi kommer bara att ha nederskåp,  jag håller just på och tänker på vad jag behöver. Mycket vill jag ha öppet, ett stort antikt drängaskåp för porslinet och matvarorna i skafferiet. Om vi någon dag vill ha överskåp planerar jag att ha köpa begagnade, för att inte få alltför "nytt kök"-känsla.
 
 
Men hurdant kök vill vi ha då?  Hade det inte varit för att jag vill ha utdragbara nederlådor hade jag alla gånger sprungit i fatt ett retro platsbyggt kök med massiv stomme på blocket. De är grymt hållbara och det är en budgetvariant. Men! Jag vill ha mina utdragbara lådor. Mina anteckningar om våra(mina) behov såg ut såhär efter rundvandringen:
 
Kökslåda till kryddor
Matlagningsgrejer i lådan under extraho
Sopsortering under vanlig ho
bestickslåda, gärna två eller tre
Luckor till kyl o frys
Frukost, bak, mikro, kaffebryggare och burkförvaring i Skafferi
grytor lådskåp
Diskställ i överskåp
redskap framme
porslin i drängaskåp
Överljus i skafferi
 

Om man kan tänka sig underskåp som luckor skulle jag rekommendera att köra på Ivar. Ett smidigt sätt att få ett giftfritt kök! Det kan man komplettera med mer öppen förvaring varvat med hyllor.





Kanske vårt tillfälliga kök därinne får se ut nåt åt det hållet.